Geen straf voor Hamilton na incident met Russell, Magnussen wel bestraft

0
35

In de kwalificatie voor de Grand Prix van België ontstond een opmerkelijk incident tussen Lewis Hamilton en zijn teamgenoot George Russell, waarbij Hamilton onbestraft bleef, maar Kevin Magnussen een straf kreeg opgelegd.

Hamilton komt onbestraft weg na incident met Russell

Tijdens het tweede gedeelte van de kwalificatie op Spa-Francorchamps kwamen de Mercedes-coureurs, Lewis Hamilton en George Russell, elkaar tegen bovenaan Eau Rouge. Russell moest liften omdat Hamilton hem hinderde, waarbij Hamilton zelfs even buiten de baan reed. Vervolgens keerde de zevenvoudig wereldkampioen op een mogelijk ‘onveilige’ manier terug de baan op, voor zijn teamgenoot.

Geen blaam voor Hamilton volgens de stewards

Na de kwalificatie moesten beide coureurs zich melden bij de wedstrijdleiding. Hamilton werd ervan beschuldigd dat hij Russell had gehinderd en onveilig terugkeerde op de baan. De stewards beoordeelden echter dat Hamilton geen blaam trof en legden hem geen straf op. De 38-jarige Brit verklaarde dat hij uitweek voor naderende coureur Valtteri Bottas, wat door de stewards werd geaccepteerd als geldige uitleg.

Russell bevestigt onschuld van Hamilton

George Russell bevestigde de verklaring van Hamilton en verklaarde dat hij ook werd gewaarschuwd voor Bottas en dat Hamiltons actie op geen enkel moment onveilig was. Hij gaf aan dat hij hetzelfde programma afwerkte als zijn teamgenoot. De stewards namen Russells uitleg mee in hun besluit om Hamilton niet te bestraffen.

Magnussen bestraft voor hinderen Leclerc

Kevin Magnussen had minder geluk en werd bestraft door de stewards. Hij hinderde Charles Leclerc nadat hij de muur raakte en terugkeerde op de baan. Hoewel zijn team hem niet had gewaarschuwd, vonden de stewards dat Magnussen Leclerc onnodig in de weg reed. Als gevolg daarvan kreeg hij een gridstraf van drie plaatsen.

Hamilton op derde positie van start door versnellingsbakwissel Verstappen

Terwijl Hamilton zonder straf wegkwam na het incident, heeft Max Verstappen, die oorspronkelijk als derde was gekwalificeerd, een versnellingsbakwissel moeten ondergaan, waardoor hij naar achteren is verschoven op de grid. Hierdoor zal Hamilton de race op zondag vanaf de derde positie beginnen.