James Vowles roemt Albon’s prestaties bij Williams en noemt hem een “kampioenswaardige coureur”

0
34

James Vowles, de teambaas van Williams, heeft Alex Albon uitvoerig geprezen voor zijn prestaties, zowel binnen als buiten de auto, tijdens zijn tijd bij het team. Vowles omschrijft de prestatie van de Thai-Britse coureur tijdens de recente Grand Prix van Canada als “de rit van een kampioen”.

Vowles nam aan het begin van het seizoen van 2023 de rol van teambaas op zich bij het team in Grove. Ondanks een winterse voorbereiding waarin Williams de FW45 moest klaarmaken zonder een officiële technisch directeur, heeft voormalig Red Bull-coureur Albon tot nu toe drie puntenfinishes behaald.

Eén van die resultaten behaalde Albon tijdens de Grand Prix van Canada, waar hij optimaal profiteerde van de gemengde weersomstandigheden tijdens de kwalificatie. Hij wist zich te kwalificeren voor Q3 en vertaalde dit naar een zevende plaats door indrukwekkend verdedigend rijden.

Vowles, die gedurende zijn tijd in de Formule 1 heeft samengewerkt met coureurs zoals Michael Schumacher, Jenson Button, Nico Rosberg en Lewis Hamilton, gaf zijn gedachten over Albon tijdens een optreden op de Beyond The Grid podcast.

“Er is geen ego,” aldus Vowles in zijn eerste beoordeling. “Hij is een grappige kerel, maar ik heb hem na Canada gebeld om hem uit te leggen dat het een rit van kampioenen was. Ik heb met een behoorlijk aantal kampioenen gewerkt en dat was het echt.”

Vowles prees Albon omdat hij op geen enkel moment een fout maakte, ondanks de druk van vier snel naderende auto’s met betere banden. Hij benadrukte het slimme werk dat Albon verrichtte om zijn positie op de baan te behouden, met name bij het uitkomen van bocht 10 en enkele andere bochten.

“Hij herkent dat. Hij is duidelijk niet iemand die ermee gaat pronken, maar voor mij was dat een rit van een kampioen,” voegde Vowles eraan toe. “Hij brengt de auto absoluut tot het uiterste van zijn prestaties, en dat is wat je zoekt in een coureur. Ik vind dat hij zeer ondergewaardeerd is en ik ben ontzettend blij dat hij vandaag de dag bij onze organisatie is.”

Gevraagd of hij overweegt de toekomst van het team rond Albon op te bouwen in een poging om terug te keren naar de overwinning, antwoordde Vowles: “Ja, dat zou ik doen. Hij heeft leiderschapskwaliteiten.

“Er zijn gebieden waar hij en ik over praten waarvan ik denk dat hij meer kan doen, maar hij heeft wat nodig is om ons als organisatie vooruit te helpen. Zoals ik al zei, hoop ik dat hij een belangrijk onderdeel zal zijn van de toekomst, vanuit het perspectief waar ik me momenteel bevind.”

Naast zijn puntenfinishes in Canada heeft Albon ook punten behaald tijdens de seizoensopener in Bahrein en de laatste race, de Grand Prix van Groot-Brittannië, waar hij respectievelijk als tiende en achtste eindigde.

Dankzij deze resultaten staat Williams na 10 races op de zevende plaats in het constructeurskampioenschap, voor teams als Haas, Alfa Romeo en AlphaTauri.