Ricciardo aast op Red Bull-stoeltje voor 2025 ten koste van Perez, zegt Horner

0
84

In zijn terugkeer naar de Formule 1 met AlphaTauri probeert Daniel Ricciardo zijn Red Bull-bazen ervan te overtuigen dat ze hem moeten kiezen boven Sergio Perez voor het seizoen van 2025, zo zegt Christian Horner.

Terwijl Ricciardo zich voorbereidt op zijn rentree in de F1 tijdens de Grand Prix van Hongarije dit weekend, is de Australiër zich goed bewust van de uitdagingen die hem te wachten staan in een AlphaTauri-wagen die het team onderaan het constructeurskampioenschap heeft achtergelaten.

Maar bij het overwegen van de redenen waarom Ricciardo ervoor heeft gekozen om zichzelf in het diepe te gooien als vervanger van Nyck de Vries, legt Red Bull-teambaas Horner uit dat er een groter plan in het spel is.

Hij zegt dat Ricciardo duidelijk wil bewijzen dat hij de beste kandidaat is voor een stoeltje bij Red Bull in 2025, wanneer de huidige coureur Perez uit contract zal zijn.

In een interview met de F1 Nation-podcast ontkende Horner de suggestie dat Ricciardo werd beoordeeld voor een Red Bull-stoeltje in 2024, maar hij zei dat alles draait om het daaropvolgende jaar.

“Op dit moment is er alleen een overeenkomst tot het einde van het seizoen, dus er zijn geen gedachten of verwachtingen daarna”, zei Horner. “We hebben hem uitgeleend aan AlphaTauri tot het einde van het jaar.

“Onze coureurs zullen uiteraard Max [Verstappen] en Checo zijn volgend jaar, maar het is altijd goed om talent in reserve te hebben. En ik denk dat Daniel AlphaTauri ziet als zijn beste kans om te strijden voor dat Red Bull-stoeltje in 2025.

“Dat is zijn doel en streven, en door naar AlphaTauri te gaan, denk ik dat hij dat ziet als de beste manier om zijn zaak voor 2025 te bepleiten.”

Horner legde uit dat de beslissing om Ricciardo de AlphaTauri-stoel voor de rest van het seizoen te geven vrij snel werd genomen tijdens de bandentest op Silverstone vorige week, toen de Australiër zijn eerste ronden maakte in de RB19-wagen van Red Bull.

Toen hij een tijd neerzette die, aangepast op basis van brandstof, banden en baanomstandigheden, goed genoeg zou zijn geweest voor een startplek op de eerste rij van de Britse Grand Prix, zei Horner dat de beslissing effectief was genomen.

“Wat me het meest opviel, en ik ging kijken tijdens de test, was dat hij deze auto nog niet had gereden en zeven maanden lang niet in een auto had gezeten, en binnen zijn derde of vierde ronde zat hij al op een tijd die binnen een seconde lag van wat onze coureurs bereikten”, onthulde Horner.

“Toen hij zijn eerste echte run deed op vergelijkbare banden, kon je zien dat zijn vertrouwen groeide en groeide. Die eerste [snelle] ronde, waarschijnlijk zijn zevende ronde van de dag, zou hem op de eerste startrij hebben gezet. Het was indrukwekkend.”

Hoewel Ricciardo mogelijk enkele uitdagingen zal tegenkomen in de lastige AlphaTauri, zei Horner dat er geen terughoudendheid was getoond om de uitdaging aan te gaan toen duidelijk werd dat er een vervanger voor de Vries nodig was.

“Allereerst moesten we duidelijk zijn of hij het wilde doen”, voegde Horner eraan toe. “Instappen bij AlphaTauri is heel anders dan rijden in een Red Bull-auto.

“Het zal zeker uitdagingen met zich meebrengen, en ik denk dat het belangrijkste was om er zeker van te zijn dat hij klaar was voor die uitdaging om te strijden om uit Q1 te komen. En hij leek meer dan bereid om terug te keren naar die situatie, om weer op de grid te staan en een F1-coureur te zijn.”

Horner legde uit dat het “oneerlijk” zou zijn geweest om een rookie als Liam Lawson in de stoel te zetten in plaats van iemand met zoveel ervaring als Ricciardo. Hij sprak ook openhartig over waarom hij vond dat de Vries niet bracht wat er werd gehoopt.

“Het werd duidelijk een moeilijke situatie voor Nyck de Vries omdat er hoge verwachtingen van hem waren, omdat hij, hoewel onervaren in F1, duidelijk een zeer ervaren coureur is”, zei hij. “Ik denk dat er een algemeen gevoel was dat Nyck niet helemaal voldeed aan de verwachtingen.”

Hij voegde eraan toe: “Ik denk dat Nyck een zeer capabele coureur is en een FE-kampioen en een F2-kampioen, maar hij heeft natuurlijk veel ervaring. Hij is geen jonge coureur vanuit leeftijdsoogpunt. En ik zag gewoon niet hoe het paste binnen het juniorenprogramma. Het was altijd een tijdelijke oplossing.”

Op de vraag of Red Bull had moeten wachten tot na de thuisrace van de Vries in Zandvoort, zei Horner: “Ik denk dat dat heel moeilijk zou zijn geweest.

“Het zou hebben betekend dat we hem in de auto hadden moeten laten zitten tot na de zomerbreak. Ik denk dat de situatie duidelijk was. Het was een kwestie van oké, wat is het nut van wachten? Als we iets gaan doen, kunnen we er net zo goed mee doorgaan en Daniel 12 races geven om te zien waartoe hij in staat is.”